Alleen maar FUN met de Rav4 FunCruiser

De Toyota Rav4 FunCruiser is misschien wel mijn beste impulsaankoop ooit.

Maar laat ik eerst eens beginnen bij het begin.

Begin vorig jaar kochten we een andere auto voor het gezin. Het werd tijd voor een vervanger van onze Volkswagen e-Golf. Ondanks dat deze ons prima van A naar B bracht en precies deed waarvoor we die auto ooit gekocht hadden, begonnen we er toch een beetje uit te groeien. Kinderen worden groter, er moeten meer spullen mee als we op pad gaan en het belangrijkste: we kregen een hond. En toen was de ooit zo fijne e-Golf ineens een te klein autootje voor ons vijven.

Dat luidde het begin in van een roulette in ons wagenpark: de e-Golf werd ingeruild op een Volvo XC90 T8 uit eind 2016. Een ontzettend fijne familieauto voorzien van alle denkbare luxe. Het is onze tweede XC90: voor de e-Golf reden we een machtige XC90 V8. Daarvoor hadden we een Golf GTE en daar weer voor een … Volvo. Ik begin een patroon te ontdekken.

Afscheid van mijn droomauto

Maar goed, met de XC90 voor de deur stond mijn Audi S5 Sportback, ooit mijn droomauto, ineens veel vaker stil. En dat begon aan me te knagen. Bovendien heb ik de S8 ook nog, die weliswaar toen nog een storing had, maar daardoor nóg meer stil stond. Hoewel ik nog lang niet uitgekeken was op het design en het rijden in de S5, was het aan de andere kant toch ook wel een hele dure auto die vooral een parkeerplaats bezet hield. En dat kon zo niet langer. Ik hakte de knoop door en kort na de zomer van 2023 verkocht ik daarom tot ieders en mijn eigen verbazing ineens mijn geliefde S5.

Er was alleen één probleem: zo lang mijn S8 nog niet betrouwbaar reed, had ik wel een tijdelijke andere daily nodig. Zodoende slingerde ik de automarktplaatsen op internet aan en begon mijn zoektocht naar een goedkoop, leuk, tijdelijk wagentje, voor niet te veel geld. Het moest vooral niet alledaags zijn. Het liefst iets geks, iets met karakter, iets met je ne sais quoi. En dan kom je al snel op iets Japans.

Met hulp van mijn trouwe partners in crime liep de PWRSLIDE whatsapp groep al snel vol met suggesties. En toen schoof het algoritme van Nederlands’ grootste tweedehands winkel me ineens een Toyota Rav4 voor. Niet zomaar één: een heuse FunCruiser! En ook nog in het knalrood.

Geen flauw idee wat ik kocht

Ik belde de eigenaar en maakte meteen een afspraak om langs te komen. Een paar dagen later zat ik in de trein naar Friesland, een drie uur durende reis (lang leve het OV) die me bracht tot het plaatsje Buitenpost, waar de vriendelijke eigenaar me stond op te wachten in de Rav. Mijn autohart maakte meteen een sprongetje: wat een tof ding! Na een korte proefrit, die bijna linearecta richting de supermarkt ging waar de auto overgeschreven kon worden, kreeg ik de sleutels en een vriendelijke handdruk en reed ik met een glimlach van oor tot oor terug naar huis.

Zo’n tien minuten later begon het in te zinken: ik had geen flauw idee wat ik nu eigenlijk gekocht had. Dit was de meest impulsieve auto-aankoop die ik ooit had gedaan! En ik vond het geweldig!

Maar wat is de Toyota Rav4 FunCruiser nu eigenlijk? Het is de allereerste generatie van de Rav4 die Toyota ooit heeft gemaakt. Dat wat nu één van de meest verkochte (en gestolen) auto’s ter wereld is, is ooit begonnen met dit model, de Rav4 FunCruiser. Een driedeurs mini-terreinauto, die in die tijd vooral de Suzuki Vitara als directe concurrent had.

Onder de motorkap ligt een super betrouwbare 129PK sterke 2.0 benzinemotor. De aandrijving gaat via een handgeschakelde 5-bak naar alle 4 de wielen. Met het Torsen limited slip diff zou de auto nog behoorlijk zijn mannetje kunnen staan in het terrein. Maar in de afgelopen 28 jaar heeft de Rav waarschijnlijk nooit meer terrein gekend dan een Fries weiland. Hij trekt op naar 100 in zo’n 10 seconden, mede dankzij het lage gewicht van slechts 1150 kg.

Autoweek omschreef het rijgedrag destijds als volgt: de FunCruiser is zo gretig als een GTi’tje. En daar hebben ze geen woord aan gelogen. Hij is speels, scherp en zit bomvol karakter.

Dit komt mede doordat de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie zitten, waardoor je een super direct weggedrag hebt. Schakelen gaat fijn met korte, hele precieze slagen. De vering en demping zijn zacht, waardoor de auto wel flink overhelt in de bochten. Maar door de korte wielbasis draait de auto haast om zijn as heen bij snelle doordraaiers. Het draagt allemaal bij aan de fun die Toyota met deze auto bedoeld had.

Echt alles aan deze auto is funky en apart. En gebouwd met Japanse precisie. Neem alleen de afmetingen: de wielbasis is korter dan die van een eerste generatie Toyota Yaris! En de stickers op de C-stijlen: typisch jaren ’90.

Van binnen is de auto opvallend basic en ruim genoeg voorin. Daarachter zijn twee zitplaatsen met weinig beenruimte. De achterste stoelen zijn wel heel handig op te vouwen naar voren, ook zo’n typisch Japanse feature, zodat je een aanzienlijke bagageruimte creëert. Perfect als je regelmatig een hond mee moet nemen.

Dubbel zonnedak voor dubbel zoveel FUN

Maar het allerleukste aan de hele auto vind ik toch wel het dubbele zonnedak. Zowel voor- als achterin heeft deze Rav4 FunCruiser een kanteldakje, die er allebei ook in hun geheel uit gehaald kunnen worden. Aan de (gigantische) achterdeur zitten handige beugels gemonteerd waar de daken gemakkelijk in gehangen kunnen worden, zodat je de daken niet thuis achter hoeft te laten. Met allebei de daken open is het ineens alsof je in een cabriolet rondrijdt!

Zodoende reed ik die dag met een grotere glimlach dan ik in tijden had gehad terug naar huis in mijn eigen, rode Rav4 FunCruiser. Zo veel plezier uit zo’n simpele auto had ik van tevoren niet verwacht. Nadat ik de auto thuis liet zien, werd nogmaals bevestigd dat dit toch wel een van de leukere auto’s was die ik in tijden had gehad: mijn vrouw verklaarde me voor gek (vaak een goed teken) en mijn dochter was op slag verliefd. Ze heeft me zelfs verboden de auto ooit te verkopen, zodat dit haar eerste auto kan worden.

En zo werd een auto die als tijdelijke daily driver bedoeld was, in één klap een auto die ik nog lang zal koesteren.   

Specificaties

Merk + model
Bouwjaar
Motor
Vermogen
Koppel
Versnellingsbak
Topsnelheid
0 – 100 km/u sprint
Modificaties

Toyota Rav4 FunCruiser
1996
2.0 benzine
129 pk
175 Nm
5 versnellingen, handgeschakeld
185km/u
10,0 sec.
(Nog) geen