Noortje Blokland: vol gas haar dromen achterna

Maak kennis met Noortje, één van de beste autofotografen van Nederland. Althans, dat is onze mening. Al als klein meisje was ze geobsedeerd door auto’s, maar haar fotografie-hobby begon heel wat jaren later. Des te knapper dat ze er nu al haar full-time baan van heeft weten te maken. Alsof ze al 30 jaar ervaring heeft, terwijl ze pas 24 is.

Liever luisteren?

Check de aflevering over Noortje in de Powerslide Podcast hiernaast, of in je favoriete podcast-app.

NOORTJES DRIVERS LICENCE

BOUWJAAR: 1997

RIJBEWIJS: AM, B

EERSTE AUTO: Mini cooper

DROOMAUTO: Ford Mustang Shelby GT500

FAVORIETE ROADTRIP-NUMMER: Young Souls – Broken Back

INSTAGRAM: @Noortjeblokland

WEBSITE: noortjeblokland.com

Trip down memory lane

Al sinds haar derde is Noortje professioneel autospotter, als we haar ouders moeten geloven. Urenlang kon ze zich vermaken met het staren naar auto’s. Ze kon dus ook niet wachten tot ze op haar 18e haar eigen auto kon kopen. Met een beperkt budget wilde ze toch een auto waarmee ze goed voor de dag kon komen en ook nog eens leuk rijdt. Daardoor kwam ze al snel uit op een Mini Cooper.

En hier begon haar Mini-liefde. Deze Cooper was namelijk ook gelijk haar entreeticket voor de Mini Club. In deze periode kocht ze ook haar eerste spiegelreflexcamera, die ze meenam naar de club meetings. Niet veel later plande ze haar eerste fotoshoot met een aantal Mini’s. Met rookbommen van nucleaire proporties op zak ging ze op een industriële locatie aan de slag. En dit deed flink wat stof opwaaien. Want de overweldigende positieve reacties gaven haar een nieuw levensdoel: de beste auto fotografe worden die er is.

Haar foto’s werden natuurlijk volop gedeeld binnen de club, waardoor steeds meer liefhebbers de weg naar Noortje wisten te vinden. Zo groeide het aantal aanvragen, van mensen binnen én buiten de club. Zo kreeg ze ook meer auto’s van andere merken voor de lens. Van Porsches tot Bentleys en van BMW’s tot een heuse DeLorean.

Van achter het stuur naar achter de camera

Dat ze een autoliefhebber is, dat is wel duidelijk. Maar hoe kwam ze dan op het idee om dit te combineren met fotografie? Een echte spiegelreflex kocht ze natuurlijk pas toen ze al in haar Mini reed. Maar dat betekent niet dat ze geen ervaring had met foto’s maken. Al sinds haar eerste klaptelefoontje met 3 megapixel camera maakt ze kiekjes van alles wat ze tegenkwam. Maar het werd pas echt serieus toen ze haar eerste iPhone kocht en meedeed met een fotowedstrijd. Haar ingestuurde foto was zo goed, dat ze de eerste prijs won: een fotocursus met @Croyable.

Sindsdien heeft ze niet meer stilgezeten. Tussen haar eerste betaalde fotoshoot en het opzeggen van haar vaste baan zat nog niet eens 1 jaar. Dat vergt nogal wat toewijding en doorzettingsvermogen. Inmiddels slaapt ze weer, maar in het begin van haar nieuwe carrière fotografeerde ze overdag en besteedde ze haar nachten aan de nabewerking.

Van (mini) bloopers naar bijzondere Bentleys 

Door schade en schande word je wijs. Maar zo ging het niet bij Noortje. Met slechts een paar kleine bloopers (zoals de verkeerde camera-instellingen bij een belangrijke shoot in de Eifel) op haar trackrecord, is ze al één van de grotere namen binnen de autofotografie in Nederland aan het worden. Dat behaal je alleen als je heel wat meer successen hebt dan bloopers.

Eén van haar successen is een fotoshoot die ze met niemand heeft kunnen delen. Ze mocht namelijk, op een top secret locatie, een Bentley Blower fotograferen. Deze bizarre auto uit de jaren ‘20 stond op haar te wachten in een afgelegen loods. Om 06:00 ‘s ochtends meldde Noortje zich om vervolgens een lightpaint-fotoshoot te doen. Met natuurlijk geweldige resultaten tot gevolg, al zullen weinig mensen ervan kunnen genieten. Alleen de eigenaar en Noortje zelf mogen de foto’s zien, verder blijven ze verborgen.

Een ander hoogtepunt was haar fotoshoot met een DeLorean. In ruil voor een kratje pils regelde ze een geweldige locatie die perfect past bij de auto. In de fotoshoot lag ze letterlijk in plassen water voor het perfecte plaatje. Soms moet je er wat voor over hebben! Na flink wat nachten editen, leverde ze een geweldige fotoserie op. Gelukkig mogen we deze wél delen.

Nelson, haar trouwe vierwieler

Ondanks dat Noortje al in flink wat supercars heeft mogen rijden, blijft ze verliefd op Mini. Inmiddels heeft ze haar eerste Cooper ingeruild voor een F56, die ze omgedoopt heeft tot ‘Nelson’. Inclusief eigen Instagram-pagina. De naam komt niet zomaar uit de lucht vallen trouwens. Als echte Zuid-Afrika fan heeft ze ‘m vernoemd naar Nelson Mandela. Ze heeft ‘m helemaal optisch aangepast naar een John Cooper Works uitvoering. En natuurlijk is de hele auto voorzien van Noortje Blokland bestickering. Zo reizen ze samen door heel Europa om de tofste fotoshoots te doen.

Nog een flinke bucketlist te gaan

Je zou denken dat ze haar carrière al aardig op de rit heeft. Maar Noortje heeft haar doel nog niet bereikt. Zo wil ze graag de hele wereld rond om auto’s te fotograferen op de allermooiste plekken. Daarnaast is haar grootste droom om de fotograaf te worden van een automerk. Dus mocht iemand van Mini, BMW, Porsche of een ander tof merk deze blog lezen: neem even contact met haar op. Wij kunnen haar in ieder geval van harte aanbevelen. 

Volg Noortje

Wil je al het werk van Noortje zien, of haar avonturen blijven volgen? Volg haar dan op Instagram: @noortjeblokland. Wil je zelf een shoot bij haar boeken? Neem dan contact op via haar website noortjeblokland.com.